Organisatie

Totstandkoming 

In 2021 heeft het merendeel van de organisatie elkaar ontmoet bij een pilot over transdisciplinariteit. Deze samenkomst heeft tot veel nieuwe inzichten geleid en ideeën doen ontstaan over vakoverstijgende thema's. Het eerste zaadje was geplant. Het team bestond in 2023 uit zes jonge (studerende) kunstenaars en zorgverleners die hun passie deelden voor het samensmelten van kunst en zorg. Vanuit hun eigen ervaring misten zij aansluiting tussen het aanbod van de kunst- en zorg onderwijsinstellingen en de vraag vanuit het werkveld.  

De behoefte is uitgegroeid tot een meerdaagse workshop (summerschool) die in de zomer van 2023 heeft plaatsgevonden en die tot ons enthousiasme een groot succes was. Een deel van de oprichters is inmiddels alweer druk bezig met het realiseren van een nieuwe editie in Augustus 2024. We kunnen niet wachten om je te ontmoeten en onze passie met je te delen!

Wij stellen onszelf graag voor:

Organisatie Summerschool 2024

Ananda Jansen

BA Humanistiek,  Verloskundige i.o.

Tijdens mijn opleiding verloskunde miste ik aandacht voor creativiteit. Werken in de gezondheidszorg heeft me veel geleerd over ziekte en genezing maar confronteerde me ook met grote vragen. Vragen als: wat betekent goede zorg eigenlijk? Voor wie zorgen we in onze maatschappij en voor wie vinden we het moeilijker om zorg te dragen? En welke rol heb ik hier als zorgverlener eigenlijk in? 

Ik geloof dat een verbinding maken met de kunstsector, een discipline die in zijn fundament tastbaarheid vindt in grote vragen, een mooie stap kan zijn voor zorgprofessionals om hun vragen te ontdekken, uit te diepen en tot uiting te brengen.

Kennan van Gelder

Arts,
MA Zorgethiek & Beleid

De verbinding tussen de geneeskunde en andere vakgebieden heeft als sinds het begin van mijn studie mijn interesse geprikkeld. Daarom heb ik in 2020-2021 naast mijn geneeskunde-master, een master Zorgethiek & Beleid gevolgd aan de Universiteit van Humanistiek. Deze opleiding heeft mij een nieuw perspectief op de betekenis van zorg, belichaamde kennis en huidige (overwegend positivistische) wetenschapsparadigma geboden.

Geesteswetenschappen, psychologie en ethiek zijn allemaal belangrijke onderdelen die samenkomen in uitoefenen van het artsenvak. Het combineren van deze vakgebieden vereist creativiteit en juist dit is hetgeen waarin de kunsten van essentieel belang kunnen zijn. Daarnaast bieden de kunsten nieuwe handvaten om vormen van kennis aan te boren die verder en dieper gaan dat hoe we kennis beschouwen vanuit de algemene, evidence-based, vormen van wetenschap. 

Ik geloof dat een samenwerking tussen de kunsten en de zorg kan leiden tot het ontstaan van creatieve, betekenisvolle vormen van zorg die meer aandacht en ruimte bieden voor het achterhalen van iemands ‘echte hulpvraag’, met fijnere zorg voor zowel patiënt áls zorgverlener.

Loïs Geytenbeek

Maker in kunst & zorg, MA Crossover Creativity

Na een opleidingsrichting muziektheater en het afronden van de bachelor Culturele & Maatschappelijke Vorming, ben ik mij gaan professionaliseren als maker binnen verschillende zorgcontexten. Zo ben ik sinds 2018 werkzaam als muzikant in de muziekstudio van Stichting Muziekids in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie, waar ik muziek maak met en voor kinderen en ouders in het ziekenhuis. Daarnaast volgde ik aanvullende theater- en dans verdiepingsvakken, de cursus ziekenhuiscommunicatie aan de Universiteit Utrecht en deed ik mee aan de Health Innovation School in Amsterdam.  

In 2022 begon ik met de masteropleiding Crossover Creativity aan de HKU om de crossovers tussen kunst en zorg verder te onderzoeken. Mijn onderzoek richtte zich op hoe zorgomgevingen de communicatie voor kinderen tijdens langdurige behandelingen kunnen verbeteren. Binnen dit onderzoek heb ik nieuwe frames geïntroduceerd vanuit verschillende spelvormen, creatieve middelen en andere fysieke omgevingen. Dit leidde tot co-creatie sessies met stakeholders uit de sectoren van zorg en welzijn, design, communicatie, recreatie, ontwikkelingspsychologie en pedagogiek.

Ik werk het liefst samen met mensen uit verschillende disciplines en vind mijn uitdagingen binnen het verbeteren van de zorg- en welzijnssector. Als mens en als maker ben ik op zoek naar het vanzelfsprekende en tegelijkertijd de complexiteit van zorg binnen onze samenleving. Ik zie kunst als verbinder en metafoor tussen deze soms wat paradoxale verhouding.

Niels Wiltink

Oprichters

Art of Caring is in 2023 opgericht door:

Kennan van Gelder

Sabine Verheij

Joris Moraal

Ananda Jansen

Loïs Geytenbeek

Robin  Krijgsman